Felul in care ne educam copiii s-a schimbat mult in ultimele decenii. Oamenii au inceput sa puna mai mult accent pe comunicare, intelegere si empatie. Din ce in ce mai multi parinti devin constienti de rolul educatiei emotionale timpurii si de impactul pe care il au primele experiente asupra copiilor. Lumea devine din ce in ce mai constienta de efectele negative ale violentei in general, si a violentei asupra copiilor in particular.
Hai sa vorbim astazi despre ce poti face ca parinte pentru a le asigura micutilor o evolutie emotionala sanatoasa si armonioasa:
- Arata respect si empatie fata de emotiile copilului in timp ce il ghidezi catre o schimbare de comportament; identifica ce emotii simte copilul tau si foloseste-te de acestea pentru a te apropia de el.
Fereste-te sa-l critici pentru ceea ce simte. Lectia pe care o va avea de invatat dintr-o asemenea atitudine va fi ca trebuie sa se ascunda de tine.
Pentru a te putea raporta mai bine la sentimentele copilului, incearca sa iti aduci aminte de momentele in care ai simtit si tu ceea ce simte el. Cateodata poate fi dificil sa descifrezi ce se petrece in mintea lui. In acest caz, fii atent la mimica fetei, la limbajul corpului si la felul in care se joaca. Joaca poate scoate in evidenta o multitudine de indicii referitoare la starea emotionala a unui copil: ce-l face sa rada si ce-l face sa fie temator sau chiar agresiv?
Tine cont de faptul ca prezinti un model de urmat pentru copilul tau: el invata sa isi gestioneze emotiile observand felul in care iti gestionezi propriile emotii. Cu cat mai usor iti este sa iti gestionezi propriile probleme, cu atat mai usor ii va fi si copilului sa faca asta. Cu cat te vede mai depasit de situatie, cu atat ii va fi mai greu sa faca fata stresului si frustrarilor.
- Incurajeaza-l sa iti vorbeasca despre sentimentele sale si arata-i ca intelegi prin ce trece.
Ajuta-l sa isi numeasca emotiile si vorbeste-i despre propria experienta cu respectiva emotie; explica-i ca si tu ai trecut prin ce trece el si ca nu este singurul cu problema respectiva. Acest lucru il va ajuta sa se simta acceptat si va deveni mai receptiv la ideea ca trebie sa isi schimbe comportamentul. In plus, va invata treptat cum sa empatizeze cu starile si emotiile celor din jur.
- Ajuta-l sa vorbeasca despre emotiile sale inca de cand incepe sa le simta.
Pe cat de mult posibil, nu astepta pana cand o emotie devine atat de puternica incat nu mai este in stare sa si-o controleze si izbucneste in plans sau intr-un acces de furie. Ajuta-l sa invete ceva din propriile emotii si sa vorbeasca despre ele inainte sa devina o problema apasatoare sau sa se transforme intr-un comportament-problema. Daca ignori felul in care simte crezand ca asa il vei ajuta sa isi schimbe emotiile, exista posibilitatea ca el sa invete ca sentimentele trebuie sa fie ignorate si reprimate, ceea ce va cauza aparitia unor probleme emotionale mult mai mari si mai greu de rezolvat.
- Asculta cu empatie, stabileste limite si reguli si ajuta-l sa gasesca solutii pentru problemele pe care le are.
Asa cum vorbeam si mai devreme, copiii au nevoie sa se simta intelesi si acceptati. Cauta sa demonstrezi aceasta acceptare de fiecare data cand doresti sa iti ajuti copilul sa isi schimbe un comportament. Ajuta-l sa inteleaga ca, desi nu iti place felul in care se comporta, il intelegi, il iubesti si doresti sa-l ajuti sa se simta mai bine.
Copilul tau ar putea sa intampine dificultati in gasirea solutiilor, asa ca va fi important sa-i stimulezi aceasta aptitudine prin intrebari ghidate: discuta cu el despre ceea ce isi dorea sa obtina ca rezultat al comportamentului-problema, ajuta-l sa gaseasca alte solutii prin care ar putea sa obtina acelasi lucru si alegeti impreuna solutia cea mai buna. Constientizarea faptului ca orice problema poate fi rezolvata in mai multe feluri sta la baza unei bune dezvoltari emotionale.
Cu cat antrenamentul emotional incepe mai devreme, cu atat copilul tau va deveni mai linistit, mai fericit si mai capabil sa faca fata situatiilor dificile.