Cum sa faci fata anxietatii



Inainte sa te adresezi unui psihoterapeut, te invit sa incerci aceste exercitii de unul singur, pentru a afla daca nu cumva esti in stare sa iti dominezi anxietatea de unul singur:

  1. Rezista impulsului de a te lupta cu anxietatea
    Usor de zis, mai greu de facut – dar nu imposibil. Accepta faptul ca ai o imaginatie bogata si un creier complex care uneori face niste conexiuni foarte bizare. Aminteste-ti ca de la gand pana la actiune este o distanta mare si chiar daca iti inchipui cu lux de amanunt cum ar fi sa-i dai o palma sefului, acest lucru nu inseamna ca vei pierde controlul asupra propriei fiinte si ca-i vei da palma respectiva.
  2. Pune-te intentionat in situatiile de care iti este teama
    Porneste de la situatia cel mai usor de infruntat, dar care totusi iti creeaza un nivel considerabil de disconfort si anxietate, si repeta expunerea pana cand nu pare ceva banal. Iti este jena sa vorbesti cu lumea pe strada? Opreste-te si pune intrebari trecatorilor: mai intai discutii simple de genul “cat este ceasul?”, ca apoi sa ajungi sa elaborezi o intreaga discutie despre traseul autobuzelor, directii, sau orice iti mai trece prin minte. La inceput va fi mai dificil, dar cu fiecare repetitie va deveni din ce in ce mai usor si chiar banal.
  3. Aloca timp anxietatii
    Te-ai saturat cum vine anxietatea asa, parca pe nepusa masa, cand iti este lumea mai draga sau tocmai cand ai ceva important de rezolvat? Dedica o jumatate de ora pe zi, in fiecare zi si preferabil in acelasi interval orar, tuturor fricilor tale. Este ora 16:00 si in loc sa te apuci de proiectul pe care il ai de predat pana la sfarsitul programului simti cum te cuprinde panica? Scrie motivul ingrijorarii pe o bucata de hartie pentru ca mai incolo sa te ingrijorezi de el pe-ndelete.
  4. Respira
    Poate ca deja ai observat cat de mult se schimba respiratia in timpul unui atac de panica: fie respiri prea rar, fie respiri prea des si superficial. Acorda atentie felului in care respiri si apoi modifica-ti respiratia voit. Numarand pana la 4, inspira, apoi, tot numarand pana la 4, expira. Repeta timp de 5-10 minute.
  5. Intensifica-ti anxietatile
    Pana acum probabil ca ai incercat chiar contrariul: ai incercat, din rasputeri, sa iti tii sub control spaimele. Si din moment ce citesti acest articol probabil ca nu a functionat. Poate ca a venit timpul sa incerci ceva nou – daca orice incercare de a iti controla anxietatea a esuat, incearca acum sa te gandesti la cele mai negre scenarii. Imagineaza-ti cum ar arata cele mai pesimiste rezultate ale temerilor tale. Vezi ca ai reusit sa supravietuiesti si lumea nu a devenit un loc mai nesigur din cauza gandurilor pe care le ai?
  6. Fa sport
    Alearga, innota sau merge cu bicicleta. Efortul fizic nu iti scapa numai de tensiunile fizice, dar si de cele psihice.
  7. Iesi in natura
    Aerul curat, culorile si sunetele naturii sunt un adevarat remediu impotriva anxietatii. Este recomandata macar o plimbare in natura pe saptamana.
  8. Renunta la nevoia de a controla
    Cand esti blocat in trafic sau astepti de 10 minute la o coada, pur si simplu abandoneaza-te experientei in loc sa iti tot repeti in minte cat de neplacuta este asteptarea. Cu cat vei reusi mai mult sa accepti ca exista si momente de asteptare, cu atat mai usor iti va fi sa te simti in control.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *