Tulburarea obsesiv-compulsiva la copii



Anxietatea are mai multe forme si modalitati prin care se manifesta, atat in randul adultilor cat si al copiilor, iar una dintre aceste forme de manifestare este tulburarea obsesiv-compulsiva.

Obsesiile se manifesta sub forma unor ganduri sau imagini cu caracter repetitiv, intrusiv si persistent care produc un nivel considerabil de anxietate si disconfort emotional. Ingrijorarile ce provin din acest tip de obsesii sunt nejustificat de mari si nu au legatura cu evenimente sau situatii din viata reala. Din cauza nivelului de disconfort emotional resimtit, copilul va incerca sa ignore sau sa neutralizeze obsesiile prin a se gandi la altceva sau a intreprinde o activitate menita sa-i ia gandul de la ingrijorari.

Compulsiile sunt comportamente sau ganduri repetitive, de o natura ritualistica, pe care copilul le face cu scopul de a preveni un eveniment nedorit sau un gand obsesiv. Cele mai frecvent intalnite exemple de ganduri sau comportamente compulsive pe care le intalnim la copii sunt: spalatul pe maini excesiv, aranjatul jucariilor intr-o anumita ordine ce nu trebuie deranjata, repetatul unui grup de cuvinte, etc.).

Pentru a fi diagnosticati cu tulburarea obsesiv-compulsiva, aceste simptome trebuie sa se desfasoare cel putin timp de o ora pe zi si sa aiba efecte nefaste asupra programului si a activitatilor obisnuite. Este important sa se tina cont de varsta copilului pentru a se putea face o diferenta clara intre ceea ce se poate numi obsesie, compulsie sau comportament normal pentru varsta respectiva. De exemplu, in jurul varstei de 2 ani, copiii pot refuza in mod sistematic spalatul si dusul la culcare. Intre varstele de 3 si 5 ani, nu este neobisnuit ca un copil sa puna aceeasi intrebare de mai multe ori, sau sa vrea sa i se citeasca din aceeasi carte de povesti. Intre varstele de 5 si 12 ani, multi copii au tendinta de a crede in superstitii. Unii copii si adolescenti prefera sa colectioneze anumite obiecte, sau pot deveni foarte interesati de anumite filme, desene animate, persoane sau personaje (actorul preferat sau eroul unei benzi desenate).

Este posibil ca si copilul tau sa sufere de tulburarea obsesiv-compulsiva daca:

  • are o stima de sine scazuta
  • nu se poate concentra in timpul unei activitati
  • ii este teama sa nu piarda un membru al familiei din cauza unei boli sau a unui fenomen natural
  • are probleme de socializare
  • nu poate sta linistit sau in acelasi loc pentru o perioada medie sau indelungata
  •  are obiceiul de a isi verifica temele de mai multe ori
  • isi pune jucariile intr-o anumita ordine si este vizibil deranjat cand ordinea respectiva nu este respectata
  • refuza sa mearga la scoala sau gradinita
  • dispare din camera si reapare fara nici un motiv aparent (poate fi un semn ca se duce in alta parte cu scopul de a savarsi un ritual)
  • petrece mult timp in baie (poate verifica apa, se poate spala pe maini in mod excesiv din cauza fricii de contaminare, etc.)
  • are numere “norocoase” sau “nenorocoase” si daca se intampla sa vada numarul cu ghinion afisat undeva, are o reactie de panica sau tristete exagerata

Daca esti de parere ca in simptomele acestea se regasete si copilul tau, nu ezita sa apelezi la ajutorul unui psiholog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *