Cum sa-ti ajuti copilul cu probleme de anxietate



Ce parinte nu isi doreste sa aiba un copil fericit, dezinhibat si deschis? De cele mai multe ori parintii sunt luati prin surprindere de problemele emotionale ale copiilor lor, si, desi doresc sa-i ajute sa isi invinga temerile, nu stiu mereu cum. Iata cateva idei pe care le poti folosi ca sa iti ajuti copilul sa isi rezolve temerile si problemele de incredere in sine:

  • Un aliat de nadejde in sustinerea emotionala a copilului este calmul pe care-l transmiti tu, ca parinte. Copiii sunt foarte receptivi la starile emotionale ale celor din jur si, neavand atata experienta pe cata are un adult, ajung sa se identifice mult mai usor cu ele. Cu putin antrenament in a-ti rezolva propriile frici, poti deveni un exemplu demn de urmat pentru copilul tau.
  • Evita, pe cat posibil, sa iti lasi copilul in ingrijirea unor persoane anxioase si impulsive.
  • Arata intelegere fata de temerile pe care le are. Un copil care se simte inteles si acceptat si cu bune si cu rele este mult mai motivat sa isi recunoasca problemele si sa caute solutii pentru rezolvarea lor.
  • Ajuta-ti copilul sa vada partea amuzanta a ingrijorarilor sale, insa fara a-i discredita sau minimaliza emotiile. Desi suna putin neclar, exista modalitati prin care se poate atinge si acest obiectiv. De exemplu, ii poti povesti despre propriile frici pe care le-ai avut pe parcursul vietii, cum ai trecut peste ele si cat de amuzante ti se par acum, in contrast cu felul in care le priveai in trecut.
  • Stimuleaza-i gandirea rationala prin a vorbi cu el despre ce-l sperie. Multe din fricile pe care le are sunt amplificate in mintea sa din cauza credintelor false pe care si le-a insusit, credinte ce acum pot fi schimbate cu unele mai realiste.
  • Arata interes fata de inclinatiile pe care le are si fata de activitatile extrascolare.
  • Lauda-l in situatiile in care a dat dovada de curaj.
  • Evita sa-i sari in ajutor de fiecare data cand este in impas. Copilul tau trebuie sa invete sa se descurce de unul singur si sa isi mareasca rezistenta in fata frustrarii.
  • Lasa-l sa greseasca, ori de cate ori evaluezi ca viata sau integritatea lui nu este in pericol, chiar daca ti se pare clar ca va suferi drept urmare. In timp, el va invata mult mai bine si sa isi accepte limitarile, dar si sa ia decizii mai responsabile.
  • Incearca sa nu-l incurajezi atunci cand evita lucrurile de care se teme. In schimb, ajuta-l sa ajunga la concluzia ca poate tolera si lucrurile care nu-i plac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *