Modificarea comportamentelor din timpul mesei
Pentru a incepe si a continua o dieta, ai nevoie de motivatie. Dar daca vei continua sa astepti sa te simti cu adevarat motivata pentru a incepe, s-ar putea sa astepti mult si bine. Nimic nu te poate motiva mai mult decat incepand, continuand si vazand progresele. Deci, pentru a ajunge sa simti acea motivatie pe care o astepti deja de prea mult timp, este necesar ca mai intai sa incepi, oricat de dificil ti s-ar parea, fiind constienta de faptul ca in timp, lucrand cu propriile tale obiective, resurse, ganduri si comportamente, va deveni mult mai usor si chiar placut. Dobandind mai mult control asupra propriei persoane vei incepe sa ai multa incredere in tine, iar in acelasi timp te vei putea bucura si de rezultatele dietei.
Nu uita ca a fost nevoie de cativa ani buni pentru a-ti forma obiceiurile din timpul mesei. Asta nu inseamna ca va fi nevoie de tot atati ani pana cand aceste obiceiuri se vor schimba intr-unele sanatoase. Este bine totusi sa stii ca pana vei reusi sa produci o schimbare la un nivel mai profund, adica pana cand noile comportamente vor deveni automate, va fi nevoie sa depui un efort sustinut si constient.
Poti invata sa ai o atitudine sanatoasa fata de mancare, numai ca este necesar sa depui un efort.
Este important sa iti acorzi destul timp pentru a te obisnui cu aceste schimbari si este mai eficient daca nu te aglomerezi cu toate schimbarile intr-un timp mult prea scurt. Altfel, risti ca dupa doua saptamani sa te simti depasita de situatie si sa renunti. Mai bine lucrezi asupra unui singur obicei pentru o saptamana si iti acorzi sansa sa te obisnuiesti cu schimbarea, inainte de a trece la modificarea altui comportament.
Iata cate schimbari comportamentale pe care le poti incerca:
- Nu manca pana cand organismul tau iti cere. Pentru ca el stie cand este cazul sa te hranesti. In plus, vei observa ca, in timp, impulsurile de a manca din pofta, fara sa-ti fie cu adevarat foame, se vor diminua.
- Daca ai facut o greseala, nu este prea tarziu sa o repari. Sa presupunem ca ai pierdut putin controlul (este perfect normal, oricui i se intampla) si ai mancat o felie de tort, o punga de chipsuri, sau o portie de cartofi prajiti. Nu este o tragedie asa ca nu are rost sa te pedepsesti sau sa incerci sa “stergi” greseala printr-o masura si mai radicala: ori sa continui sa mananci nesanatos, pe principiul “acum ca mi-am stricat dieta”, ori sa nu mai mananci nimic pentru tot restul zilei. Pur si simplu continua-ti dieta si nu te alarma.
- Nu-ti tine hainele care nu te mai incap in acelasi sifonier cu hainele pe care le porti zi de zi. Nu inseamna ca trebuie sa le arunci, ci pur si simplu sa le tii in alta parte pana in momentul in care vei fi destul de slaba sa le porti din nou.
- Ia o pauza de trei minute in timpul mesei. Asa te vei obisnui sa mananci mai incet si sa acorzi o mai mare atentie felului in care se simte organismul tau. Daca manaci in graba, creierul tau nu are timp sa simta senzatia de satietate si s-ar putea sa mananci mai mult decat ai nevoie, fara a-ti da seama.
- Nu te duce la cumparaturi pe stomacul gol. In acest fel, vei evita sa cumperi lucruri de care nu ai nevoie.
- Evita sa manaci in timp ce ai si alta activitate. Precum vorbitul la telefon, uitatul la televizor sau cititul unei carti. Daca te iei cu alta treaba in timp ce mananci, risti sa te pierzi in cealalta activitate si sa manaci prea mult sau prea repede.
- Rezerva-ti cinci minute la inceputul zilei pentru a reflecta asupra posibilelor situatii dificile din timpul zilei si fa-ti un plan. De exemplu, stii ca urmeaza sa te duci la o petrecere unde va fi mancare din abundenta. Sau ca ai avut un vis in care mancai ceva care ingrasa, si nu iti poti lua mintea de la el. Asemenea situatii te pot face mai putin atenta la importanta dietei, si te poti trezi in situatii in care iarasi manaci ce nu trebuie. Incearca sa gasesti solutii care sa te ajute sa ramai fidela dietei – asa iti va creste si motivatia.
- Recompenseaza-te o data pe saptamana cu o mancare de care ti-e pofta, chiar daca nu face parte din dieta. Da, chiar asa! Acest lucru nu inseamna ca vei pierde controlul sau ca dieta ta este compromisa. Din contra, daca esti prea stricta exista riscul ca dupa un timp relativ scurt sa cedezi si sa renunti la dieta de tot. In plus, asa te vei folosi de “slabiciunile” tale preluand controlul asupra lor si transformandu-le in recompense pentru o saptamana in care ai fost dedicata dietei.
- Nu te lasa influentata de afisajul de pe cantar, si evita sa transformi cantaritul intr-un obicei.
- Daca vezi mai multe kilograme decat te asteptai, s-ar putea sa te demotivezi si sa manaci ce sau cat nu trebuie. Daca vezi mai putin decat te asteptai, s-ar putea sa iti pierzi vigilenta crezand ca acum iti poti permite sa mananci mai mult.’
- Evita sa mananci in alte camere decat in bucatarie. Altfel, sansele ca tu sa te gandesti la mancare in timp ce stai de vorba cu o prietena in sufragerie sau in timp ce schimbi asternuturile in dormitor vor creste in mod considerabil.
- Nu manca tot ce ti-ai pus in farfurie la fiecare masa. Asa iti vei dovedi, constant, ca tu controlezi cat mananci.
- Evita sa te duci la cumparaturi fara o lista. Acest obicei te va ajuta sa reduci la minim cumparaturile impulsive si inutile, si vei sti la care rafturi sa te duci fara a mai fi nevoie sa treci pe la raionul de dulciuri sau pe la cel de fainoase.
- Ia cate o gustare intre mesele principale. Bineinteles, ceva sanatos. Mai multe mese pe zi cu un continut mai mic iti vor grabi metabolismul.
- Fa-ti o lista cu beneficiile pe care le vei avea de pe urma dietei. Citeste lista in momentele in care simti ca iti este dificil sa continui si adauga noi beneficii pe masura ce continui progresul.
- Cauta ajutorul unui psiholog daca iti este dificil sa te descurci de una singura. Unele obiceiuri pot fi foarte greu de infrant si nu este nici o rusine daca ai nevoie de sustinere.
- Chiar daca ai ajuns la silueta mult dorita, nu intrerupe obiceiul de a manca sanatos. Cea mai buna dieta nu este una extrem de restrictiva cu o durata limitata, ci o schimbare de stil de viata care iti permite sa mananci si bine si sanatos.
1 Comment
Eu înainte Anca sănătos și regulat iar acum de 2 săptămâni mănânc mult și nesănătos, îmi doresc foarte mult sa revin la obiceiurile alimentare sănătoase dar nu am motivație și mereu cedez