Cum sa te tii de o dieta? (Partea 2)



Felul in care gandesti iti influenteaza emotiile si deciziile in mod considerabil. Deci, degeaba ai un plan teoretic de dieta bine pus la punct daca nu iti schimbi si gandurile pe care le ai cu privire la schimbarea pe care vrei s-o obtii de pe urma dietei.

In primul rand, inainte de a incepe o dieta, este bine sa iti faci o lista cu toate beneficiile pe care le vei avea de pe urma ei si sa tii aceasta lista in permanenta alaturi de tine. Aceasta te va ajuta, in primul rand, sa devii mai constienta de propriile tale interese, si, in al doilea rand, te va ajuta sa ramai motivata in situatiile in care iti este greu sa ramai fidela noului stil de viata pe care te-ai decis sa-l adopti. Gandirea ta se va schimba treptat, iar pana cand creierul tau va reusi sa se adapteze acestei schimbari, vor exista momente in care te vei simti foarte tentata sa trisezi.

De exemplu, inchipuie-ti ca iesi la un restaurant cu un grup de prieteni care nu tin dieta. Ce ganduri iti vin in minte? Un exemplu de gand disfunctional este: “Nu suport sa-i vad pe altii cum mananca ce vor, in timp ce eu trebuie sa ma chinui cu dieta asta”. Acest gand poate avea o mare influenta asupra puterii tale de decizie, si, inainte sa-ti dai seama, te poti trezi in fata cu doua portii principale si un desert. Noroc ca poti schimba acest gand irational cu altul care te poate ajuta sa nu renunti, ca de exemplu: “Nu imi place sa am o dieta mai restrictiva decat altii, dar macar voi avea parte si de unele schimbari pe care mi le doresc demult si la care nu sunt dispusa sa renunt.”

Acum hai sa ne inchipuim ca ai o prietena care desi mananca mai mult decat tine, nu pare sa se ingrase. Probabil ca gandurile tale vor suna asa: “Nu imi vine sa cred ca viata poate fi atat de nedreapta! In timp ce eu ma chinui cu dieta asta, ea poate manca tot ce-si doreste si tot slaba este!”.

Cum poti modifica acest gand ca sa iti fie mai usor sa tii dieta? In primul rand, gandul ca toate lucrurile in viata ar trebui sa fie egale este un gand irational. Realitatea ne arata in fiecare moment cat de inegala este lumea in care traim, si cate diferente pot exista intre oameni. Poate si tu poti obtine alte lucruri mult mai usor decat prietena ta, si acest lucru nu inseamna ca realitatea este cruda sau nedreapta. In orice caz, realitatea nu o sa se schimbe doar pentru ca ne-ar fi noua mai usor. Asa ca tot ce putem face este sa ne adaptam situatiilor in care suntem, daca numai asa putem sa ne atingem obiectivul. Deci, pentru ca gandul tau sa fie rational el ar trebui sa sune asa: “Este greu de acceptat ca prietenei mele ii este asa de usor sa fie slaba, dar nu este imposibil. In plus, asta nu inseamna ca eu ar trebui sa renunt la munca pe care o depun, pentru ca daca renunt nu voi ajunge niciodata sa arat asa cum imi doresc.”

In continuare, voi mai oferi cateva exemple de ganduri irationale, pe care tu esti invitata sa le transformi in ganduri constructive si rationale:

  • “Nu mai are nici un rost sa tin dieta, deja am mancat ce nu trebuia si aseara si azi de dimineata.”
  • “Ar trebui sa fie mult mai usor sa tin dieta, dar nu e altceva decat un chin.”
  • “Sunt indreptatita sa mananc portia asta de cartofi prajiti si o portie de clatite, pentru ca astazi sunt trista”
  • “Tin cura asta de sase saptamani si in ultimele zece zile nu am mai slabit deloc. Poate ar fi cazul sa renunt…”

4 Comments

  1. Anca Popa Anca Popa spune:

    Predispozitile genetice ne influenteaza si ele, bineinteles, dar la fel de importante sunt si experientele de viata pentru ca personalitatea este modelata de ambii factori. Si toti ne nastem cu influente genetice, iar acest lucru nu impiedica existenta neuroplasticitatii.

  2. Multumesc. Dar mai am o intrebare: ce ne facem cu „mostenirile” genetice? Sau cu predispozitiile pe care le avem din nastere si care nu sunt neparat mostenite? Functioneaza Neuroplasticitatea si in aceste cazuri?

  3. Anca Popa Anca Popa spune:

    Invatarea oricarei noi deprinderi, sau al oricarui obicei, depinde de plasticitatea creierului, altfel schimbarile nu ar fi posibile. Cu cat repetam mai mult un anume fel de gandire sau comportament, cu atat legaturile sinaptice asociate cu acel comportant devin mai puternice.
    De exemplu, cu cat iti repeti mai mult motivele pentru care este bine sa nu exagerezi cu mancatul, cu atat mai usor aceasta gandire va deveni, in timp, un automatism. In consecinta, obiceiurile vechi si atitudinile nesanatoase fata de mancare (de genul „sa termin platoul asta de prajituri, daca tot am inceput”) vor deveni din ce in ce mai slabe.

  4. ok, si cum legi toate astea de Neuroplasticitate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *