Sindromul de stres post-traumatic (SSPT) este o tulburare emotionala de natura anxiogena, care se declanseaza in urma unui eveniment traumatic (abuz fizic, viol, accident, cutremur, razboi, moartea cuiva drag, sechestru, etc.).
Care sunt simptomele SSPT?
In fata unor asemenea simptome, este usor de inteles de ce ai vrea sa eviti amintirile si sentimentele dureroase, dar din pacate aceasta evitare iti va intensifica in mod considerabil simptomele. Sindromul de stres post-traumatic nu reprezinta un semn de slabiciune si in nici un caz nu este un motiv de rusine. Daca ai trait un eveniment traumatic peste care nu poti trece, este cazul sa ceri ajutorul unui psihoterapeut.
Cum te poate ajuta psihoterapia?
In primul rand, alianta psihoterapeut-client este esentiala. Este bine sa alegi un psihoteraput cu care simti ca poti comunica si care arata intelegere si empatie fata de situatia in care te afli – in acest fel te vei simti intr-un mediu securizant si conductiv schimbarilor pozitive (dar deloc usoare) prin care urmeaza sa treci.
Psihoterapia te va ajuta in primul rand sa iti constientizezi si apoi sa iti gestionezi emotiile si sa iti controlezi tensiunea prin exercitii de relaxare. Este foarte posibil sa fii rugat sa iti tii un jurnal al simptomelor si starilor pe care le ai (ganduri, amintiri, comportamente, senzatii fizice, etc.).
In continuare, vei fi incurajat sa vorbesti despre trauma; chiar daca pare contra-intuitiv si dificil, este un pas extrem de important catre vindecare. Revizitarea traumei are scopul de a activa emotii si cognitii asociate evenimentului respectiv cu scopul de a corecta felul in care au fost procesate diverse elemente ale traumei.
Cu siguranta etapele teraputice descrise mai sus reprezinta doar o mica parte a tuturor stadiilor si transformarilor ce au loc in timpul sedintelor de psihoterapie, dar scopul acestui articol este doar acela de a iti crea o idee generala despre ce inseamna psihoterapia pentru sindromul de stres post-traumatic.