Sentimentul de siguranta in relatia de cuplu



Incarcatura emotionala cu care fiecare dintre noi venim intr-o relatie romantica este influentata de experientele pe care le-am avut de-a lungul vietii, incepand cu copilaria si continuand cu restul evenimentelor care au avut sa ne confirme sau sa ne infirme sistemul de valori si de convingeri cu care ne-am dezvoltat.

Daca am avut nesansa sa traim o serie de experiente negative in copilarie, precum absenta afectiunii si a caldurii sufletesti sau lipsa comunicarii si a unui bun model de gestionare a emotiilor, sansele ca la varsta maturitatii vom fi predispusi catre un sentiment de nesiguranta generalizat vor fi mai mari. Acest sentiment de nesiguranta ne va ghida in felul in care ne privim partenerii de viata, precum si felul in care vom gestiona situatiile semnificative din punct de vedere emotional. La fel ne vor modela si experientele pozitive avute in copilarie: prezenta validarii emotionale, alinarea primita in momentele dificile si iubirea neconditionata.

Cand intram intr-o relatie si pe masura ce aceasta avanseaza, repetam o parte din experientele de atasament avute in copilarie. Unii oameni pot trezi in noi adanci sentimente de afectiune, intimitate si interes fata de binele lor. Altii pot aduce la suprafata mecanisme mai imature si mai dureroase, precum activarea sistemului nostru de recompense, impulsionandu-ne sa cautam in permanenta aprobarea lor.

Cum poti determina daca relatia ta de cuplu este sigura din punct de vedere emotional?

In primul rand, este important sa intelegi ca aceste definitii acopera un spectru mare si ca in general relatiile dintre oameni nu se afla intr-o stare nici de pozitiv absolut, nici de negativ absolut.

In al doilea rand trebuie subliniat ca, pentru a iti putea orienta relatia spre un grad mai mare de siguranta emotionala, trebuie ca mai intai sa te cunosti in profunzime, sa iti oferi sansa de a iti obseva complexitatea emotiilor, a impulsurilor si a gandurilor tale, cu interesul si curiozitatea de care da dovada un explorator sau un om de stiinta. Acest proces in sine poate dura o buna bucata de vreme, pentru ca va trebui sa inveti sa te accepti asa cum esti, fara a recurge la vechile modele de atasament nesigur pe care ti le-ai insusit de-a lungul vietii.

Reflecteaza asupra trairilor pe care le ai si asupra actiunilor tale atunci cand nu te simti iubit sau atunci cand esti de parere ca eforturile tale nu au fost remarcate asa cum ti-ai fi dorit de catre partener. Repeta acest experiment in diferite momente ale zilei, fara sa te grabesti sa ajungi la o concluzie. Incurajeaza-ti si partenerul sa faca acest experiment.

Iata cateva dintre atributele unei relatii secure emotional:

  • Daca poti fi trist si iti poti arata tristetea fara a te auto-victimiza, daca poti verbaliza propriile sentimente de tristete in timp ce simti compasiune fata de suferinta partenerului
  • Daca simti furie fata de partener dar in continuare poti simti ca il iubesti si comunici cu el fara a recurge la violenta, intimidare sau respingere
  • Daca in momentele in care simti ca partenerul s-a indepartat de tine, in loc sa retaliezi cauti sa-i aduci aminte ce fericiti erati cand legatura dintre voi era mai stransa
  • Daca obiceiurile mentionate mai sus sunt practicate si de partener

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *