Managementul furiei



Desi furia este un mod natural, instinctual, de a raspunde in fata amenintarilor, de cele mai multe ori amenintarea pe care o percepem este mai mare decat amenintarea reala. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca aceste instincte sunt formate pe baza experientei a zeci de mii de ani, atunci cand din cauza conditiilor de viata, ca de exemplu traitul in salbaticie si tot ce implica el, amenintarile erau cu mult mai mari si necesitau un raspus pe masura. De asemeni, erorile de gandire si slabul control asupra impulsurilor fac si ele parte din apanajul acestui sentiment.

Daca simti ca furia ti-a adus prea multe prejudicii, in continuare iti vor fi prezentate cateva sfaturi utile:

  • Acorda o mai mare atentie semnalelor transmise de corpul tau. Deja ai observat cum iti reactioneaza organismul in timpul unui atac de furie: imina iti bate in gat, mainile iti tremura, simti un nod in gat sau ca ramai fara aer, capul iti fierbe, urechile iti tiuie si cuvintele nu mai au influenta pe care o au in restul timpului. Ei bine, nu este necesar sa se ajunga atat de departe pentru a iti da seama ca esti cuprins de furie. Semnalele pe care ti le trimite organismul sunt progresive, si senzatiile de o intensitate mai joasa care le preceda pe cele descrise mai sus pot fi si ele identificate din timp, pentru ca tu sa incepi deja sa te readuci la o stare de calm. Tot ce trebuie sa faci este sa acorzi mai multa atentie la ce iti transmite organismul. Printre activitatile de relaxare se numara: exercitiul fizic, masajul, sauna, meditatia, aromaterapia, plimbarile in natura, respiratul adanc, etc.
  • Foloseste-te de gandirea rationala si de logica. Sa presupunem ca o prietena a divulgat un secret important, pe care ai rugat-o sa-l tina doar pentru ea. In mod evident, cand i te-ai destainuit, aveai in minte o cerinta rezonabila: sa ti se pastreze secretul. Eroarea in gandire a intervenit in momentul in care aceste cerinte s-au transformat in obligatii, pentru ca daca vorbim de o obligatie, in momentul in care aceasta nu este indeplinita, furia pe care o resimti va fi de o intensitate mult mai mare. De ce? Pur si simplu pentru ca este mult mai greu sa accepti ceva care nu trebuia sa se intample, decat ceva care doar ar fi fost de preferat sa nu se intample. Ceea ce iti spui despre experientele prin care treci, are o influenta vizibila asupra emotiilor pe care urmeaza sa le ai. Gandurile care sunt inflexibile si negative creeaza emotii asemeni lor.
  • Reflecteaza asupra emotiilor tale, cat si asupra emotiilor persoanelor cu care interactionezi. Chiar daca simti deja ca stii ce se petrece in mintea celorlalti, inainte de a te lasa condus de impuls, cere clarificari, verifica-ti presupunerile, si cultiva-ti rabdarea in timp ce interlocutorul iti vorbeste. Daca te simti incercat de furie, in loc sa reactionezi imediat, incearca sa intarzii reactia cat poti de mult; concentreaza-te in schimb asupra mesajului pe care vrei sa il transmiti: oare ai putea sa reformulezi pentru a te asigura ca ai transmis exact ce iti doreai? Probabil ca acesta este unul dintre cele mai dificile exercitii si poate chiar ai incercat sa-l aplici in trecut. Chiar daca pana acum nu ai avut rezultate prea bune cu el, nu inseamna ca pe viitor lucrurile nu se vor schimba. Uneori avem nevoie de mult exercitiu pana cand reusim sa stapanim situatia.
  • Nu te increde prea mult in gandurile pe care le ai cand esti nervos. Mai ales cand ai deja atatea exemple din trecut, cand, dupa ce te-ai linistit, ti-a parut rau de felul in care ai reactionat. Daca in acele momente iti este dificil sa iti disputi gandurile, incearca sa iti imaginezi cum vor suna acestea peste cinci minute, peste un sfert de ora, peste o ora si chiar intr-o zi. Mai mult ca sigur, vei descoperi ca pe masura ce trece timpul, problemele care acum ti se par atat de arzatoare si imposibil de amanat vor deveni mult mai echilibrate si mai usor de rezolvat.
  • Accepta-ti starea de furie, o data ce ajungi sa o simti. A incerca sa o suprimi, in acele momente, nu va face altceva decat sa o hraneasca. Cu cat te vei judeca mai aspru pentru ceea ce simti, cu atat mai furios sau agresiv vei deveni. Inca un avantaj al acceptarii furiei este ca, o data acceptata, iti vei acorda o sansa reala in a incerca sa ii intelegi mecanismul, si deci in a-ti schimba si reactiile pe care le ai.
  • Schimba-ti locatia. In momentul in care simti ca te enervezi, pleaca din locul in care te afli. Fie ca poti face o plimbare mai lunga, fie ca, din cauza restricitiei timpului nu iti permiti sa lipsesti mai mult de cateva minute, aceasta strategie te va ajuta sa te deconectezi de factorii care iti mentin starea de iritabilitate.
  • Evita alimentele cu grasimi hidrogenate. O serie de studii stiintifice au aratat ca exista o legatura stransa intre agresivitate si aceste grasimi sintetice. De ce? Pentru ca ele intervin necorespunzator in felul in care creierul metabolizeaza Omega 3, fara de care neuronii nu pot functiona in mod optim. In plus, aceste grasimi cauzeaza inflamatii la nivelul celulelor si intensifica procesul de oxidare.
  • Cauta ajutorul unui psihoterapeut, acceptand ca uneori fiecare dintre noi are nevoie de sustinere si indrumare specializata.

1 Comment

  1. Viorel spune:

    Draguţ articol şi util .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *