Cum ajutam un copil irascibil



Despre multe dintre motivele pentru care copiii pot deveni irascibili si furiosi am mai vorbit si in alte articole, dar intrebarea care sta pe buzele multor parinti este „ce pot face ca sa-mi ajut copilul sa isi schimbe acest obicei?”. Ca psiholog, multi parinti imi cer ajutorul in materie de disciplinare, fiind interesati sa invete tehnici prin care isi pot ajuta copiii sa fie mai calmi si mai complianti. Iata cateva indrumari de care si tu te poti folosi pentru a imbunatati comportamentele si starile emotionale ale copilului tau:

  • In momentul in care copilul tau are un acces de furie, tine cont de faptul ca nu este decat un moment pasager. Acest gand iti va spori abilitatea de a gestiona situatia cu mai mult calm si pricepere, oferindu-i in acelasi timp ocazia sa imite un model sanatos de a raspunde in fata obstacolelor.
  • Rezerva timpul liber pe care-l petreceti impreuna unor activitati pe care copilul tau le indrageste: iesi cu el cu rolele sau cu bicicleta, scoate-l la o plimbare in parc, radeti impreuna si nu te feri sa-i arati semne de afectiune.
  • Nu-l supraincarca cu mai multe sarcini dintr-o data. Unii parinti, in incercarea lor de a-si educa copiii in spiritul organizarii, nu pot determina foarte bine unde si cand este cazul sa se opreasca. Ofera-i copilului tau cate o singura sarcina, iar daca si respectiva pare sa fie prea mult, stai de vorba cu el si ajuta-l sa o fragmenteze in etape mai mici si mai pe intelesul lui. Unii copii au nevoie de un mai mare ajutor in a invata cum sa se organizeze pentru a duce o sarcina la bun sfarsit: intocmiti impreuna o lista cu etapele care trebuie parcurse, faceti poze sau desene care sa reprezinte fiecare etapa, incurajeaza-l sa vina sa te anunte in momentul in care a trecut la urmatoarea etapa, si nu uita sa-l lauzi pentru succesele pe care le are.
  • Fa-ti un obicei din a vorbi despre emotiile pe care le simte, fie ele bune sau rele, aratandu-i ca-l intelegi si ca-i esti alaturi.
  • Incearca sa gasesti ceva bun in fiecare situatie, chiar daca nu esti de acord cu felul in care a procedat. Orice fiinta umana are nevoia de a se simti acceptata si validata, iar copiii cu atat mai mult. Daca-i arati ca intelegi ce simte, copilul tau se va simti mai calm si mai in siguranta – ingrediente ce sunt absolut necesare pentru orice schimbare in bine si in prezenta carora el poate incepe sa se gandeasca, in mod functional, la ce trebuie sa faca. Sa presupunem ca tocmai l-ai luat de la after-school, unde s-a certat cu un alt copil pe o jucarie pe care apoi i-a smuls-o din mana. Probabil ca nu esti de acord cu felul in care a procedat, dar poate ca in acelasi timp, cu mintea ta de om matur, poti intelege ce a incercat sa realizeze prin actiunile sale. Poate ca prima ta reactie ar fi sa-i spui ca nu iti place cum a reactionat, ca nu asa se face, si ca te astepti ca pe viitor sa nu se mai repete. Desi acest limbaj iti este cat se poate de clar, el s-ar putea sa nu inteleaga mare lucru chiar daca iti promite ca nu va mai face, cand, de fapt, problema de fundament (emotiile pe care le simte si solutiile pe care le gaseste) raman neclarificate si deci neintelese. In schimb poti incerca urmatoarea abordare: „Inteleg ca iti doreai foarte mult jucaria colegului tau si ca te-ai infuriat cand nu a vrut sa ti-o dea; drept urmare, i-ai smuls-o din mana. Si eu m-as simti la fel. As vrea totusi sa te gandesti cum te-ai simti daca alt copil ti-ar lua jucaria cu forta.” Obiectivul unei asemenea discutii nu este in nici un caz sa-l faci sa se simta vinovat sau rusinat de ce a facut, ci sa-l ajuti sa empatizeze cu cei din jurul sau. Apoi incurajeaza-l sa gaseasca alte metode a de raspunde in fata frustarii.
  • Tine cont de faptul ca schimbarea nu este ceva care se produce peste noapte, si, uneori, nici de la primele incercari. Cateodata este nevoie sa testezi mai multe tehnici si strategii pentu a le gasi pe cele potrivite, alteori vei constata ca desi unele tehnici au fost de folos in anumite situatii din trecut, acum nu mai au acelasi efect. Rezista tentatiei de a vedea totul ca pe un esec – cativa pasi inapoi nu sunt dovada ca toata munca depusa a fost degeaba. In plus, te poti folosi de toate acesta date pentru a iti perfectiona abordarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *