Cum sa iti pregatesti copilul pentru inceperea scolii



Inceperea unui nou an scolar este un eveniment cu o incarcatura emotionala mare atat pentru copii cat si pentru parinti si din pacate se poate transforma cu usurinta intr-o experienta stresanta: pregatirile sunt lasate pana in ultimul moment, parintele are asteptari prea mari de la copil, copilul are temeri si retineri pe care nu stie cum sa le comunice si parca nimeni nu si-ar dori sa se termine vara. Copiii care se duc la scoala pentru prima data si cei care se muta intr-o scoala noua se confrunta probabil cu cele mai mari schimbari, dar si copiii care trec intr-un an mai mare se confrunta cu propriile provocari: un profesor sau o materie noua, o profesoara mai dificila si materii mai grele. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care este o idee buna sa incepi pregatirile din timp. Iata cateva sugestii:

  • Familiarizeaza-l cu scoala, mai ales daca este primul lui an acolo. Exploreaza impreuna cu micutul tau interiorul scolii, curtea, terenul de joaca si imprejurimile. Intreaba-l cum se simte, ce-i place si ce nu-i place. Simplul fapt de a fi familiar cu zona ii va face mai usoara pregatirea pentru inceperea scolii. Aceasta activitate este buna si pentru copiii care isi cunosc deja teritoriul, dar sufera de anxietate scolara.
  • Nu incerca sa-i ignori sau sa-i minimizezi ingrijorarile, oricat de neinsemnate ti s-ar parea. Pentru el, fricile cu pricina raman la fel de reale si pot deveni coplesitoare daca nu iti poate vorbi despre ele. Vorbeste-i despre cum va arata prima zi de scoala, despre cum este invatatoarea si despre oricare alte ganduri care il mai preocupa.
  • Vorbiti impreuna si despre asteptarile pe care le are de la noul an scolar, de la profesori, colegi, de la el insusi si de la tine.
  • Arata-i ca ai incredere in el. Imaginea pe care si-o face despre sine este puternic influentata de nivelul de incredere, afectiune si respect pe care i le acorzi.
  • Daca este posibil, aranjeaza cateva intalniri de joaca cu viitorii sai colegi. Gandul ca va trebui sa cunoasca 20-30 de copii noi poate fi coplesitor si pentru un adult, cu atat mai mult pentru un copil.
  • Gaseste cateva activitati de invatare distractive pe care sa le faceti impreuna. Despre beneficiile imbinarii invatatului cu joaca ar fi multe de spus si exista din ce in ce mai multe studii stiintifice care atesta acest lucru. Jocul este una dintre cele mai importante activitati cu ajutorul careia un copil poate invata: prin joc, un copil se poate dezvolta atat din punct de vedere emotional (comunicare, relationare, empatie, etc.) dar si cognitiv (vorbire, citire, logica, matematica, etc.). De cele mai multe ori, nivelul seriozitatii si al concentrarii pe care un adult il poate pretinde de la un copil este nerealist deoarece este necompatibil cu stilul de invatare specific varstei – o buna parte dintre cazurile de refuz de a invata se datoreaza si acestei probleme.
  • Cititi impreuna lucruri care nu sunt incluse in materia obligatorie. Cititi de placere si din curiozitate si nu va limitati la carti: instructiunile unui joc, ambalajele diferitor produse, continutul afiselor de pe strada, subtitrarile de la filme si desene animate.
  • Somnul este esential. Copiii cu tulburari de somn au mai multe probleme scolare si au, in general, o atitudine mai negativa asupra vietii. Daca in timpul verii copilul tau s-a obisnuit cu alt orar de somn, acum este cel mai bun moment sa incepi sa-l pregatesti cu noul orar de somn. Ai grija ca schimbarea sa fie treptata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *