“Am 22 de ani și sunt într-o relație cu prietenul meu de 4 ani, avem o relație frumoasă și pot să jur cu mâna pe inimă că ne iubim din adâncul sufletului și multe persoane ne-au spus că suntem un cuplu frumos și de invidiat. Dar ca în orice relație, nu suntem perfecți, nu suntem pe aceeași lungime de undă. Eu sunt o fire mai calmă, blândă și înțelegătoare, el pe de altă parte este mai vulcanic și nu prea înțelegător, dar are o inimă bună, știu asta. Sunt dese momentele în care nu ne înțelegem, ca de exemplu, sunt studentă la o facultate care este la 150 km distanță și sunt nevoită să merg câteva zile pe săptămână la cursuri, dar el nu este de acord cu facultatea pe care o fac și îmi reproșează câți bani cheltuiește cu mine și facultatea, nu crede că o să profesez în domeniul care îl urmez, el ar fi vrut ca eu să muncesc undeva și să fi fost la casa noastră până acum, nu înțelege sau nu vrea să înțeleagă că fac asta pentru viitorul meu, să am un loc asigurat undeva unde pot face ceea ce știu. Totuși partea bună este că mă ajută și apreciez asta.
Dacă ar fi fost numai problema asta, era ok, însă el mai are dependență față de aparate, jocurile de noroc. Am avut multe discuții pe tema asta, odată am și țipat la el în sala de jocuri, am încercat să îi spun și cu frumosul, l-am amenințat că îl părăsesc, nu a mers. Nu mai știam ce să fac, îmi spunea că nu sunt banii mei, ci ai lui și cât e tânăr face ce vrea cu ei. Au fost momente în care mă jignea, chiar și de față cu alte persoane, dar acum o lună am avut o discuție lungă cu el și adevărul este că nu mă mai jignește și văd că se străduiește să renunțe la aparate. Este conștient că nu e bine ceea ce face și de multe ori și-a cerut scuze. Apreciez efortul pe care îl face, chiar dacă a mai avut două scăpări pe la aparate.
O altă problemă ar mai fi băutura, nu bea des, adică, înțeleg, cate o sticlă de bere la câteva zile, însă atunci când exagerează, nu îl mai recunosc. Uită cine sunt eu pentru el, dacă este cineva aproape, dă afară tot din casă și poate sunt unele lucruri care nu ar trebui știute de toți. Dacă îl supăr cu cea mai mică chichita, de exemplu refuz să îi dau un pahar pe moment pentru că fac altceva în acel moment, se supără enorm și i se pare că am ceva cu el, începe să spună cuvinte care dor și poate nu ar trebui să pun la suflet deoarece a doua zi nu își amintește, dar este o vorbă, omul la băutură spune adevărul. Ultima dată când a băut până nu a mai știut de el a fost foarte violent, s-a mai întâmplat și înainte de două ori dar de data aceasta a fost asa cu mine. Mi-a dat 2 palme peste față, după care a ieșit afară și a început să spargă geamurile unui grajd, a doua zi bineînțeles proprietarul a chemat poliția și a fost norocos că nu i s-a făcut dosar penal.
Sunt atât de confuză, sunt multe momente atât de frumoase și multe care se lasă cu scandal. Ce am spus acum este doar o mică parte. Vă rog să mă ajutați cu un sfat sau măcar o vorbă bună. Nu știu ce să fac sau cum să mai procedez.”
Ati luat o decizie buna cand ati decis sa cereti o parere informata, obiectiva.
Inca de la inceput ati vorbit despre felul in care relatia este perceputa din exerior, impreuna cu complimentele pe care le primiti. Va incurajez sa reflectati asupra insemnatatii pe care o dati acestor pareri. Sunt momente in care, fiind in dubii fata de relatie, feedbackul primit din partea acestor persoane va determina sa continuati, in pofida comportamentului ostil al iubitului? Daca da, va sfatuiesc ca in viitor sa evitati astel de repere, caci ele va pot determina sa ignorati problemele reale si va pot face sa va mintiti frumos. Astfel, va creati un mare dezavantaj atat dvs., cat si relatiei.
Multe dintre comportamentele partenerului dvs. au o natura abuziva, care, in timp, se pot agrava. Este ingrijorator faptul ca va jigneste, ca va critica pentru viitorul pe care vi l-ati ales si ca incearca sa va scoata vinovata pentru sprijinul pe care vi-l ofera. La fel de alarmante sunt si excesele sale cu jocurile de noroc si cu bautul, dar si iesirile violente. Aceste lucruri de cele mai multe ori nu se rezolva de la sine, ci necesita mult efort, timp si ajutor specializat. Partenerul dvs. trebuie sa isi asume responsabilitatea propriilor actiuni nu numai dupa un moment de mare criza, ci in permanenta – un pas pe care se pare ca inca nu este dispus sa-l faca.
Este esential sa va decideti ce va doriti de la aceasta relatie si apoi sa cantariti cat de realiste sunt asteptarile dvs., in contextul dat. Daca veti continua sa treceti peste iesirile lui, fara ca acestea sa isi gaseasca o rezolvare reala, nu va puteti astepta la o evolutie pozitiva. Solutia nu este in nici un caz sa invatati cum sa nu mai puneti la suflet, asa cum v-ati exprimat, pentru ca asta ar insemna ca deja sunteti de parere ca nevoile si sentimentele dvs. nu conteaza – un pattern pe care il putem observa in relatiile de tip abuziv si care trebuie vazut ca un semnal de alarma. Va recomand sa cititi acest articol pentru a va insusi niste informatii de baza cu privire la relatiile abuzive.
Un ultim lucru pe care vreau sa-l adaug este ca va incurajez sa nu amanati luarea unei decizii. Timpul are prostul obicei sa treaca foarte repede pe langa noi cand evitam din cauza fricii. Cu cat stati mai mult intr-o relatie care doare, cu atat va va fi mai greu sa va simtiti stapana pe propria viata. Nu ma pot pronunta asupra sanselor de schimbare ale partenerului pentru ca ele depind in totalitate de el. Tot ce depinde de dvs. este sa nu va autosabotati prin a va pune pe ultimul loc.