„V-as ruga sa ma ajutati cu anumite sfaturi. In aceste momente incurajez, sustin si sunt alaturi de o colega care a avut o relatie toxica de 3 ani, plina de nefericiri si despartiri. Incerc s-o incurajez si sa-i fiu alaturi sa renunte la acea relatie doar ca ea se lasa coplesita de momentul cand fostul partener o cauta si pica in plasa lui ca sa zic asa. Stie ca greseste, stie ca nu e bine insa mi-a zis ca se lasa coplesita si nu vrea sfaturi, nu accepta sfaturile ci prefera sa faca ce simte, de una singura. O inteleg insa mi-as dori sa o ajut, sa o ghidez sa se vindece de fosta relatie toxica. Mi-am luat carti despre despartire, invat zi de zi despre acest subiect si vreau sa ma ajutati. Ce as putea face eu s-o ghidez cel mai bine fara a-i da sfaturi sau cuvinte de genul ‘trebuie sa faci aia si aia’? Cum as putea s-o ajut sa se vindece?”
Imi pare bine ca v-ati decis sa cereti o parere specializata si sper sa va pot ajuta sa intelegeti in cel fel va puteti ajuta si sustine colega, si in acelasi timp sa invatati care va sunt limitarile si unde nu este cazul sa interveniti.
Dar mai intai as vrea sa verific cu dvs daca nu cumva este posibil sa fiti implicat emotional mai mult decat la nivel de prietenie cu aceasta colega, caz in care situatia se complica si, in mod inevitabil, nu mai puteti avea obiectivitatea necesara gestionarii unei probleme care deja este extrem de delicata. Daca intr-adevar este vorba de o implicare mai mare din partea dvs, sfatul meu este sa o indrumati din start catre un ajutor specializat, explicandu-i cu sinceritate de ce nu-i puteti fi alaturi intr-o mai mare masura.
Excluzand aceasta posibilitate, primul lucru pe care as vrea sa-l intelegeti este ca nu puteti oferi un suport mai mare decat este dispusa sa primeasca. Ma refer aici la nevoia de a o convinge sa paraseasca relatia, deoarece acest lucru se poate realiza, asa cum v-a exprimat si ea, doar cand se va simti pregatita sa faca acest pas. Respectati-i cerinta de a-si rezolva problemele de una singura. Puteti de multe ori sa va treziti cu impulsul de a face lucruri in locul ei sau de a-i da sugestii peste limita ei de acceptare sau intelegere, dar este important sa nu le dati curs. A-i ajuta pe altii nu inseamna sa rezolvam problemele in locul lor.
Incercati in schimb sa o incurajati sa va vorbeasca despre starile ei emotionale, fara sa se simta judecata sau presata sa ia o decizie. Ascultati cu empatie si rabdare, asigurand-o ca o intelegeti si ca sunteti acolo pentru ea, spunandu-i ca intelegeti cat de complicata este situatia, insa feriti-va sa-i oferiti solutii, oricat de evidente vi se par. Ceea ce pentru dvs pare simplu, pentru ea poate fi de-a dreptul terifiant. De exemplu, in loc sa-i ziceti “nu te-ai saturat de cate ori te-a ranit?”, o puteti intreba “ce crezi ca poti face data viitoare sa te protejezi mai bine?”. Solutia trebuie sa vina mereu din partea ei si uneori este posibil sa nu aiba raspunsuri, ceea ce este in regula, continuati sa empatizati cu ea si asigurati-o in continuare ca-i sunteti alaturi.
Evitati sa presupuneti ca stiti care-i sunt nevoile mai bine decat ea insasi. Aparentele insala si de multe ori avem tendinta sa vedem lucrurile prin propriile noastre filtre.
Incurajati-o sa iasa cu prietenii si sa faca activitati pozitive, dar iarasi, fara a insista. Daca este pregatita, sugestia va prinde, iar daca nu, macar ati plantat o idee pe care in mod sigur o va aprecia atunci cand ii va veni momentul.
Daca aveti motive sa fiti ingrijorat de siguranta ei fizica, oferiti-va sa o ajutati cu un plan de siguranta. Acesta poate sa includa persoane de incredere la care poate apela, ajutor legal, medical sau psihologic, rezerve financiare, precum si stabilirea unui cuvant de siguranta secret, pe care sa vi-l spuna in momentul in care are nevoie de ajutor urgent. Si-n acest caz, este important sa nu-i spuneti intr-un mod directiv ce sa faca. Incercati cu intrebari de genul “crezi ca este cazul sa apelezi la politie sau sa consulti un medic?”
Un simplu “ce pot face pentru tine?” este mai de ajutor decat cele mai complexe strategii.
Intrebati-o daca o puteti ajuta cu lucruri practice: contactul telefonic, transport, proiecte la locul de munca, sau alte nevoi in functie de situatie. In afara orelor de munca, atunci cand aveti ocazia, pastrati legatura cu ea din cand in cand sa va asigurati ca este bine, dar mai intai cereti-i acordul.
Sper ca acest raspuns sa va fi fost de folos, si in caz ca situatia se complica, nu ezitati sa-mi scrieti.